
  

KEY AND GUIDE 
IN-PARISH MARRIAGE CASE  
INVESTIGATION OF THE PREVIOUS MARRIAGE OF A CATHOLIC 
(ONE PARTY MUST HAVE BEEN A CATHOLIC AT THE TIME OF THE MARRIAGE IN QUESTION) 
WHEN INVALIDITY MAY ARISE FROM LACK OF CANONICAL FORM  
 
 
PURPOSE OF THIS FORM: Catholics, when they contract 
marriage with other Catholics or with non-Catholics, are 
bound to marry before a Catholic clergyman (Canons 1108; 
1117). Two non-Catholics may validly marry before a 
minister, civil judge or justice of the peace. This form can 
only be used if the previous marriage in question 
involved at least one Catholic at the time of that 
marriage. If there is more than one attempted marriage 
outside the Church, additional forms should be used.  
 
Freedom to marry by the party to the previous marriage in 
question is established when all the questions are answered 
and none of the responses refers the person to the Diocesan 
Tribunal. 
 
BACKGROUND: This process is in accord with Dignitas 
Connubii Art. 5, §3 but was originally promulgated as a 
procedure in 1984.  
 
THE ELEMENTS OF INVESTIGATION: The rest of this 
Instruction will try to explain the meaning and use of Form C. 
N.B. Keep in mind that this procedure may be used ONLY 
when the person previously married is a Catholic or is a non-
Catholic who attempted marriage outside the Church to a 
Catholic. 
 
1. Significance of Documents Required: A) A baptismal 
certificate is usually sufficient proof that a person is 
presumed to be bound to the Canonical Form of marriage; 
such a document should be a recent certificate drawn from 
the record book of baptisms where the Catholic party or 
parties were baptized. Please request the one drawing up 
the certificate to make reference to the presence or absence 
of any indications (about marriage) in the baptismal record of 
the person: such references should help to indicate whether 
or not there had been a convalidation, a sanation, or another 
marriage within the Church. 
 
B) The civil marriage certificate should indicate the type of 
officiant who witnessed the marriage and, therefore, the fact 
that the canonical form was not followed. 
 
C) The divorce decree indicates that the person is civilly free 
of the prior marriage so that there will be no danger of any 
civil suit for alienation of affection against the Catholic 
Church or against the Catholic priest called upon to witness 
the proposed marriage. 
 

ALL THREE OF THE DOCUMENTS ARE REQUIRED 
AND MUST BE ATTACHED TO THE FORM C  

 
2. Significance of Item #3: Canon 1117 of the 1983 Code of 
Canon Law indicates that the canonical form is to be 

observed as long as one or the other of the parties has been 
baptized in the Catholic Church or received into it and has 
not defected from the Church by a formal act. This law limits 
somewhat the applicability of the Canonical Form of 
marriage. However, it only affects those marriages which 
have taken place on or after November 26, 1983. On this 
date the 1983 Code of Canon Law became effective.  
 
A circular letter from the Pontifical Council on Legal Texts of 
March 13, 2006 (PN 10279/2006) required that the Formal 
Act of Departure from the Catholic Church must be effected 
in writing before an Ordinary or Pastor and recorded in the 
Baptismal Register of the party. Thus, there would be a 
notation on the Baptismal Certificate to this effect. No other 
act including adherence to or joining a non-Catholic ecclesial 
communion constitutes departure from the Catholic Church. 
In case of doubt about these matters, consult with the 
Diocesan Tribunal office so that assistance can be given in 
making a judgment. 
 
As of October 25, 2009 in a motu proprio Ominum in 
Mentem, Pope Benedict XVI changed the canons of the 1983 
Code so that no one, once baptized a Catholic, can now 
leave the Latin Rite of the Catholic Church by a formal act. It 
had never been possible for Eastern Catholics.  
 
3. Significance of Item #4: There was a similar provision 
under the 1917 Code for the period May 19, 1918 through 
December 31, 1948. The issue was not departure but lapsed 
Catholics. 
 
4. Significance of Item #5: At the Second Vatican Council, in 
the decree on the Oriental Church, the Fathers of the Council 
declared a new law which enabled Eastern Rite Catholics to 
contract marriage validly with Eastern Orthodox in the 
Eastern Orthodox Church, even though such marriages 
would be illicit without the usual dispensation or permission. 
In post-Vatican II legislation, the Congregation for the 
Oriental Church, with the full approval of His Holiness, 
extended this provision to those cases in which Latin Rite 
Catholics contract marriage with Eastern Orthodox before 
the Eastern Orthodox priest. Thus, in those situations, after 
March 25, 1967, when a Latin Rite Catholic married an 
Eastern Orthodox person in the Eastern Orthodox Church, 
such marriages are to be considered valid even though illicit. 
If you ever seem to have a case like this, it would be well to 
consult the Diocesan Tribunal. 
 
5. Significance of Item #6: You are requested to ascertain 
whether the parties approached a priest beforehand and, if 
so, who was approached. In this way you can have a way of 
checking whether something has been arranged in order to 
achieve a valid marriage even though the records do not 



  

show evidence of a marriage in the Church. If there is a doubt 
about the matter consult the Diocesan Tribunal. 
 
6. Significance of Item #7: In cases of mixed marriage, a 
dispensation from the required canonical form might have 
been granted. Usually, if the applicant is a Catholic, it is very 
likely that s/he will remember whether or not something had 
been arranged to enable a marriage to take place in a church 
or situation other than a Catholic church. However, if the 
applicant is a non-Catholic, it may be more difficult to be 
certain about this matter. In that case, some further 
investigation would be expected. 
 
7. Significance of Item #8: If a Catholic priest was 
approached after a marriage outside the Church, a 
convalidation or even a sanation may have taken place. If the 
applicant is a Catholic, it may be, as mentioned above, easier 
to make determinations concerning whether a convalidation 
or sanation took place. In cases where the applicant is a non-
Catholic, it may be necessary for you to refer the matter to 
the Diocesan Tribunal for additional investigation. 
 
If a DISPENSATION FROM CANONICAL FORM were 
granted or the marriage was either CONVALIDATED OR 
SANATED, refer the matter to the Tribunal for a regular 
marriage case. 
 
8. The Oath (#9): With regard to the oath mentioned, it would 
always be well to have the applicant make the oath after 
explaining to him or her the significance thereof. 
 
9. Conclusion: If there are any questions about following this 
procedure, it would be well to refer these to the Tribunal. 
 
Freedom to marry by the party to the previous marriage 
in question is established when all the questions are 
answered and none of the responses refers the person 
to the Diocesan Tribunal. 
 
If freedom has been established, file completed form 
with marriage preparation papers. Nothing is sent to 
Tribunal or Chancery. Complete the form for permission 
required when there are prior obligations, Form D. 


